Μα γιατί όμως τώρα; Αφού ξεκουράζεσαι, χαλαρώνεις στη παράλια, κάνεις και τα μπανάκια σου… Δεν είσαι στο γραφείο, στα μονότονα 8ωρα ή σε ορθοστασία ή, ακόμα χειρότερα, να σηκώνεις βάρη και να καταπονείς το κορμί σου όλη μέρα. Και όμως, κάθε πρωί στις διακοπές σου τώρα, πονάς λες και την προηγούμενη μέρα έκανες όλα αυτά που σε κουράζουν στη ρουτίνα σου, και μάλιστα, στο τετράγωνο.
Αυτή η περιγραφή θα μπορούσε να είναι λίγο πολύ μια πραγματικότητα σχεδόν για όλο το πληθυσμό, και περισσότερο για τους βαριά εργαζόμενους. Οι περισσότεροι που καταπονούν το σώμα τους στη διάρκεια του έτους και περιμένουν πως και πως αυτές τις 5-10 μέρες ηρεμίας και ξεκούρασης, βιώνουν το παραπάνω παράδοξο. Και μάλιστα, όσο πιο πολύ κάποιος κουράζει το σώμα του στη ρουτίνα, τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να επανεμφανιστεί κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα που τον ταλαιπώρησε στο παρελθόν, στη διάρκεια των διακοπών του.
Ο λόγος είναι προφανής: Το σώμα μας προσαρμόζεται στη καθημερινή καταπόνηση, και μαθαίνει να την αντέχει όσο παραμένει σταθερή. Είμαστε ρυθμισμένοι να ανεχόμαστε 6 ώρες ύπνο, ώστε οριακά να εκπονούμε τις υποχρεώσεις της επόμενης μέρας, χωρίς σημαντικά προβλήματα. Μπορούμε να καταπονούμε το μυοσκελετικό μας σύστημα στα όρια του, και αυτό προσαρμόζεται σε αυτή την, οριακή, καθημερινότητα.
Είναι σαν μια μηχανή που δεν σβήνει ποτέ: Βάζουμε καύσιμο, λάδι και δουλεύει ακατάπαυστα όσο είναι ζεστή. Αν όμως μετά από ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα τη σβήσουμε, θα πάρει εμπρός αμέσως πάλι;
Έτσι και το σώμα μας. Όταν, ενώ κοιμόμαστε λιγοστά και με άγχος στη ρουτίνα μας, μείνουμε στο κρεβάτι 10 ώρες στις διακοπές μας, μόλις προσπαθήσουμε να σηκωθούμε θα έχουμε ενοχλήσεις στις αρθρώσεις μας και πιθανών να διατηρηθούν στη διάρκεια των διακοπών μας. Μιλώντας για άγχος, όπου καλώς στις διακοπές εκλείπει, εκκρίνονται μια πληθώρα ορμονών στο σώμα μας που το βοηθούν να ξεπερνάμε ανώδυνα την καθημερινότητα. Αυτό το φυσικό ντοπάρισμα όμως λείπει, όταν βγαίνουμε από το στρες.
Οι αρθρώσεις μας βρίσκονται μέσα σε ένα σακουλάκι, τον θύλακα, και διατηρούν ένα κλειστό, από τον υπόλοιπο οργανισμό, περιβάλλον. Όταν δεν τις φορτίζουμε με κινήσεις αλλά και με το βάρος μας, δεν κινητοποιείται το αρθρικό υγρό. Έτσι, η κάθε καταπονημένη άρθρωση χρειάζεται χρόνο για να λιπανθεί και να επανέλθει. Και εάν είμαστε πολλές ώρες στο κρεβάτι, χρειάζεται περισσότερος χρόνος.
Άλλη μια σημαντική διεργασία που συμβαίνει στη διάρκεια της κατάκλισης είναι η αποφόρτιση των σπονδυλικών δίσκων. Και επειδή οι δίσκοι περιέχουν υγρό, το οποίο το λαμβάνουν μέσω της ώσμωσης, όσο πιο πολύ είμαστε ξαπλωμένοι, τόσο περισσότερο υγρό, απ ότι συνήθως, θα προσληφθεί από τους σπονδυλικούς δίσκους.
Τέλος, οποίος μικροτραυματισμός από τη βίαιη καθημερινότητα υπάρχει στο σώμα μας, αποκαθίσταται στη διάρκεια της ξεκούρασης, ιδιαίτερα αν αυτή είναι εκτεταμένη. Φυσικά και είναι καλό αυτό, όμως αλλάζει το σώμα μας από τη συνηθισμένη κατάστασή του, και πιθανών και αυτό συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου που λειτουργεί.
Όλα λοιπόν τα παραπάνω συντελούν ώστε να μας θυμηθούν οι πόνοι μας κατά τη διάρκεια της πιο ξεκούραστης περιόδου μας. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να προλάβουμε, ή και να αντιστρέψουμε αυτή τη κατάσταση, χωρίς να χαλάσουμε τις διακοπές μας;
-Κρατήστε αν είναι εφικτό περιορισμό στο χρόνο που είστε ξαπλωμένοι. Μια πρωϊνή βόλτα στην εξοχή είναι απίστευτα ωραία!
-Παρκάρετε μακριά και περπατήστε. Ή ακόμα καλύτερα, μην πάρετε το αμάξι!
-Μην πλατσουρίζετε, κολυμπήστε!
-Πάρτε μαζί το μαξιλάρι σας!
-Θυμηθείτε τις ασκήσεις που σας είχε μάθει ο φυσικοθεραπευτής σας. Σίγουρα θα σας βοηθήσουν αρκετά!
Καλό καλοκαίρι!!
Καλές διακοπές!!